Den är full med vitaminer

Potatis innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Utöver energi i from av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalium och kostfibrer. Proteinhalten är låg men proteinet är av hög kvalitet. Äter du den med skalet på får du också i dig en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter.

På senare år har potatisen ifrågasatts som nyttig föda inte bara med dess GI innehåll utan det har kommit mycket andra källor till kolhydrater från andra länder ute i butikerna som försöker ersätta potatisen. Men samtidigt går vi mer och mer efter trenden med närproducerat och många väljer idag även att äta glutenfritt. Så kanske blir det ett uppsving för potatisen framöver, för mattrender kommer och går, en klassiker består. En potatis har inte bara en smak i sig, den skiljer sig åt från olika sorter och när den är plockad. En färskpotatis innehåller mer vatten än en fullmogen vinterpotatis, färskpotatisen har även tunnare skal eftersom den skördas när blasten fortfarande är grön. Annat som också påverkar smaken är vilken sorts jord potatisen odlas i.  Den har olika utseende och går dessutom att variera i tillagningen som att koka,göra gratäng, klyfta, riva, mosa mm.

Läs mer om våra spännande recept