Potatis är vinnare i det moderna svenska köket

Potatis är prisvärd, nyttig och näringsrik med stor variationsmöjlighet. Ett unikt livsmedel som kan användas till i stort sett all mat och i all matlagning. Den är ett utmärkt tillbehör, passar som ensamrätt och som soppa. Fungerar i hela världens mat. Den kan stuvas, stekas, friteras, grillas, kokas och mosas. Dessutom är den mottaglig för andra smaker, kan ta emot och binda fett och vätskor, lyfter smaker i örter och kryddor.

En potatis är inte bara en potatis utan en produkt med varierande smak och utseende. Vi här på Långås har valt att jobba med några potatissorter som vi känner tillit till och som vi hela tiden arbetar för att vidareutveckla och säkerställa kvaliteten på. Vi jobbar även aktivt med att leta efter nya sorter som lämpar sig för våra jordar och klimat.

 

Våra potatissorter

KING EDWARD
Ursprung Storbritannien. En klassisk mycket vanlig sort som hör till höst- och vinterpotatisen. Sannolikt den mest köpta matpotatisen i Sverige. King Edward har rundoval knölform och en gulvit till vit köttfärg och ett torrt mjöligt kok. Känns främst igen på dess rödfläckiga skal.

Matlagningsegenskaper som passar bra för
Mjöligt kok, Potatismos, Gratänger, Bakpotatis

BELANA
Ursprung Holland Belana är en medeltidig till sen matpotatissort. Skalet är gult och kött färgen kraftigt gul. Belana kan man servera när man vill ha lite mer potatissmak.

Matlagningsegenskaper som passar bra för:
Fastkokande, Stekning, Råstekning, Gratänger, Soppa, Potatissallad, Bakpotatis

ASTERIX
Ursprung Holland. Asterix är en höst och vinterpotatis som har ovala till långovala knölar med rött skal och ganska gult kött.Asterix tillhör en av våra populäraste sorter i Sverige. Blommar med rödvioletta blommor på resliga stjälkar.

Matlagningsegenskaper som passar bra för:
Fastkokande, Stekning, Råstekning, Fritering, Potatismos, Gratänger, Soppa, Potatissallad, Bakpotatis

GALA
Ursprung Tyskland. Gala är en sommar, höst och vinterpotatis. Skalet är ljust medans köttfärgen är något gulare i sin nyans. Gala är en fastkokande sort som även fungerar som färskpotatis.

Matlagningsegenskaper som passar bra för:
Fastkokande, råstekning

ANTONIA
Ursprung Holland. Antonia är en medeltidig till sen matpotatissort. Skalet är gult och köttfärgen kraftigt gul. Antonia har en tydlig potatissmak med inslag av nötighet och smör. Den har en fantastisk förmåga att bära andra smaker och en stor förmåga att ta till sig salt samt smaker från kryddor och örter.

Matlagningsegenskaper som passar bra för:
Fastkokande, Stekning, Råstekning, Gratänger, Soppa, Potatissallad, Bakpotatis

Läs mer om Antonia